keskiviikko 9. elokuuta 2017

6 vinkkiä arjessa jaksamiseen

Muutamia vinkkejä yleiseen jaksamiseen


Kuten aiemmissa postauksissa on käynyt ilmi, painin aika monien ongelmien kanssa (niinkuin kaikki me joskus, enemmän tai vähemmän!). Nyt kun kesälomatkin ovat lopuillaan ja ihmiset palaavat työpaikoillen sekä opiskelemaan, ajattelin kirjoittaa pintaraapaisun eri selviytymiskeinoista noin elämässä yleensäkin.
Jos ottaisin vielä itsekin omista vinkeistäni opikseni saattaisi tää "fuck my life!" -mantrakin vähentyä..


1. Ole rehellinen (&armollinen) itsellesi

Deadlinea pukkaa, tehtäviä kasaantuu, tiskit vyöryvät jo keittiöstä ulos... Kaikkea ei täydy hoitaa kerralla. Supersankarittarena olo olisi varmasti mukavaa, paitsi että en ole sellainen. Ainakaan vielä ;) Antaa tiskien kasaantua. Jos tehtävän palautuspäivä on viikon päästä, voit hyvin nukkua univelat tänä iltana pois. Kauniita unia ja oman kullan kuvia! Muutos vie aina aikansa, ja lomilta paluu on joka kerta paluu arkeen. Tai mikä tahansa muu muutos elämässä. Kaikki ei tapahdu heti, eikä pidäkään tapahtua. 


2. Listojen tekeminen

Tämä on varmasti yksi useimmiten mainittu vinkki arjen helpottamiseen, varmaankin siksi että se toimii. Itse teen listat (tärkeysjärjestyksen lisäksi) myös sillä tavalla, että laitan ne kaikista inhottavimmat&kauheimmat&mä-en-halua-tehdä-tota -jutut kärkeen. Kun kaikista pahin ja kummittelivin asia on hoidettu pois alta, loput ovat yhtä lastenleikkiä. 




3. Puhu ongelmistasi

Jos listat ja armollisuuskaan eivät auta alkuun, kannattaa hyvissä ajoin puuttua esim. jaksamisen ongelmiin. Jos sinulla on perhe ja/tai ystäviä, puhu heille. Läheisten tuki on tärkeää kun tunnet että omat voimat eivät riitä. Jos kotonasi vallitsee kaaos, ystäväsi voi tulla vaikka kylään kahville ja auttaa samalla esim. tiskaamalla osan niistä itsestään kävelevistä astioista. Samalla saatte juttutuokion joka voi piristää teitä kumpaakin. Myös äidille soitto toimii, mulla tämä on numero 1 silloin kun tuntuu että mikään ei suju. Äiti tuntee lapsensa paremmin kuin kukaan muu ja osaa myös lohduttaa samalla tavalla 💕




4. Puhu ongelmistasi esimiehelle tai ammattilaiselle

Ennenkuin huomaat makaavasi burn-out -sairas"lomalla" sängynpohjalla niin ettet jaksa avata edes tv:tä, palataan kohtaan 3. Jos iltaisin seuraava päivä itkettää jo valmiiksi, ja aamulla toivot bussin osuvan ratikkaan ennemmin kuin se, että joutuisit menemään töihin, pitää jo toimia seuraavalla asteella. Kerro esimiehellisesi (tai koulussa opinto-ohjaajalle tms.) että nyt liika on liikaa, etkä jaksa. Suurimmassa osassa tapauksista ihmiset ovat tosi ymmärtäväisiä, ja saatat saada jaettua työtehtäviäsi tai hetkellisesti lyhyempää työpäivää, tai vaihtoehtoisesti lisää palautusaikaa koulutehtävällesi. Se että puserrat itsestäsi viimeisetkin voimat irti ei palvele kenenkään etua. Pahimmassa tapauksessa masennut ja silloin on jo syytä soittaa pikimmiten esim. omalle terveysasemalle. Joskus (lue: useimmiten) masennus tai loppuunpalaminen ei näy päällepäin joten läheisesi eivät välttämättä osaa auttaa sinua vaikka haluaisivatkin. Onneksi masennus yms. eivät ole enää tabuja eikä lopuunpalamista tarvitse ikinä hävetä! 


5. Terveelliset elämäntavat

Okei, mä oon ehkä maapallon huonoin esimerkki näistä, mutta ehkä juuri siksi hyvä antamaan neuvoja oikeaan suuntaan. Nukkuminen. Mitään muuta en fyysisellä puolella voi painottaa enempää kuin että nuku tarpeeksi. Vaikka illalla tulisi tv:stä Sinkkuelämää uusinta ja pakastimestakin löytyisi Ben&Jerry's jäätelöä, jos seuraavana aamuna on (oikeasti) pakollinen aikainen herätys ja väsyttää, mene nukkumaan. Se kannattaa aamulla kun huomaat herääväsi muutaman kahvikupin jälkeen virkeänä uuteen päivään. Syksyn lähetessä on myös hyvä huolehtia riittävästä vitamiininsaannista. Jos sinulla on tapana juoda liian vähän vettä, kannattaa korjata tämä tapa. Nykyään kaupan hyllyltä löytyy vaikka mitä eri vesivaihtoehtoja, ja jotta homma ei tulisi liian kalliiksi täytä tyhjä pullo (seuraava on paras vesijuoma!) kylmällä kraanavedellä. Mitä liikuntaan tulee - jos into on päässyt lopahtamaan, aloita hiljalleen lempiharrastuksesi uudestaan. Myös lyhyet iltalenkit ulkona tekevät ihmeitä! Tämä + vedenjuonti + riittävät yöunet takaavat jo senkin että myös naama on virkeämmän näköinen meikattavaksi aamulla =)


kuva: #Gem


6. Vain sinä voit tehdä itsesi onnelliseksi

Riitaa poikaystävän kanssa? Hän pilasi koko iltasi, tai siis koko viikkosi? Työkaveri sanoi kahvipöydässä ikävän jutun joka häiritsee niin ettei edes töihin voi keskittyä? Ehkä totta, mutta ennenkuin voit olla aidosti onnellinen toisen kanssa, sinun pitäisi pystyä olemaan onnellinen itsesi kanssa. Tämän tajuamiseen multa on mennyt aikaa koko aikuisikäni eli aiiiiiivaaan liian pitkä aika. Ottamalla vastuun itse itsestään selviää yllämainituista tilanteista helpommin, ja mikä parasta - voit tehdä itse tarvittavat muutokset mitä onnellisuutesi kulloinkin vaatii! 



Toivottavasti näistä oli jotain apua etenkin lähestyvään syksyyn (apua, tuleeks se jo?!) ja noin muutenkin. Muita blogeja lukemalla olen löytänyt myös tosi hyviä apuja arjen uuteen järjestelyyn!
Mitä vinkkejä teille tulee mieleen joilla jaksaa/pystyy järjestelemään paremmin arkea? 


<3 3 Suvi 


2 kommenttia:

  1. Tosi kiva & hyödyllinen postaus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos❤! Kiva kuulla että löysit jotain hyödyllistä :)

      Poista

Blogin loppu(ko)?

Mietin tässä tänään että onko mulla mitään annettavaa tälle blogille. Banneri on ruma, tekstit sekavia ja aiheet pomppii kuin villiintynyt ...